Haptotherapie

"Aanraken is een directe weg naar voelen. Het is een directe weg naar jezelf"

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie. De benadering is persoonsgericht, waarmee ik bedoel dat het niet alleen gericht is op een klacht, maar op jou als geheel.

Hoe gaat het in de praktijk?

De Intake

Tijdens de intake vertel je waar je tegenaan loopt en formuleer je je hulpvraag. Meestal duurt de intake zo’n drie keer. Door middel van gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking aan je lichaam maken we een verzameling van gegevens (gevoelens en beleving) en patronen (hoe reageer je). Aan de hand van die verzameling kijken we waar hulp gewenst is. Als de hulpvraag past binnen de mogelijkheden van haptotherapie, zal het behandeltraject gestart worden. Het lijkt misschien of de therapie dan pas na drie keer start. Dit is niet het geval. Vanaf het moment dat je binnen komt is de therapie begonnen!

Behandeltraject

Tijdens de behandelfase werken we samen aan jouw hulpvraag. Dat kan zijn in de vorm van gesprek, ervaringsoefeningen en het aanraken van je lichaam op de behandelbank. Het aanraken is bij voorkeur aan de blote huid, omdat je huid een prachtig tastinstrument is. Natuurlijk houd je je ondergoed gewoon aan. Soms krijg je een opdracht mee om zelf tussen de behandelingen mee aan de gang te gaan.
Tijdens het behandeltraject is er regelmatig een evaluatiemoment om je proces te bewaken.
De duur van de therapie is afhankelijk van de omvang van je hulpvraag en jouw eigen mogelijkheden om nieuwe inzichten toe te kunnen passen. Ieder traject is maatwerk en zorgvuldig op jou afgestemd.

Eindevaluatie 

Als je aan het einde van je behandeltraject bent maken we een laatste afspraak. Dan nemen we je hele traject ​samen door, we kijken terug naar de begin situatie, je hulpvraag, wat we onderweg gedaan hebben en hoe het aan het eind is. Hierbij komen vaak de reminders voor de toekomst nog even voorbij. Als alles besproken is nemen we afscheid.